Det är viktigt att vi alla tar ansvar för den egna lägenhetens avlopp och följer råden nedan för att minimera den egna påverkan på beläggningar i de gemensamma stammarna. Styrelsen handlar upp en spolning av de gemensamma stammarna i fastigheten ungefär vart femte år och kostnaden belastar oss gemensamt i föreningen.
För att undvika stopp i avloppen i lägenheten är det viktigt att tänka på vad man spolar ner. Det kan också vara bra att regelbundet underhålla avloppen genom att hälla diskmedel, såpa eller bakpulver och kokande vatten i dem.
Självklart ansvarar alla för regelbunden rensning av alla avlopp i lägenheten, diskbänk, tvättställ, tvättmaskin, diskmaskin och dusch.
Saker man inte ska spola ned:
- Matrester – riskerar att fastna på insidan av rören och leda till att det lättare blir stopp. T.ex. mjöl blir som cement.
- Fett och olja – när fettet svalnar stelnar det och det kan bildas en hård propp som inte ens kokande vatten kan rå på. Torka ur stekpannan innan du diskar den och samla upp överflödig olja i en flaska/dunk som du lämnar på återvinningen.
- Råa ägg – rått ägg koagulerar tillsammans med varmt vatten och kan leda till stopp.
- Stearin – även om det kommer ut små mängder varje gång man t.ex. sköljer ur sina ljusstakar kan det successivt leda till ett stopp. Det är bättre att lägga det man vill skölja ur i en burk och hälla över kokande vatten som får svalna. Stearinet kommer då flyta upp till ytan och bildar en kaka.
- Kaffesump – kombinationen fett/andra matrester och kaffesump kan lätt orsaka stopp.
- Gips, puts, spackel, betong – skölj verktyg, händer i en hink, låt stelna och lämna på återvinningen istället.
Du ansvarar för stopp i den egna lägenheten. Om det däremot blir stopp i de gemensamma rören utanför lägenheten är ansvaret vårt (föreningens) gemensamma. Det är anledningen till att styrelsen behöver information om det inträffar stopp som inte går att lösa med egen rensning. Styrelsen hanterar inte ärendet akut, det behöver du alltid göra själv!
Det är firman du anlitar som kan göra bedömningen var stoppet sitter och om kostnaden i slutänden ska tas av dig eller om den delas av oss alla i föreningen.